TUDTAD?

Tudtad, hogy mire jó az ultrahangos tisztító?

2020.04.10 09:08

Ultrahangnak nevezzük azokat a hangokat, amelyek túlságosan magasak ahhoz, hogy emberi füllel hallhatók legyenek. Szokásos meghatározás szerint az emberi fül általában 20 és 20.000 Herz (rezgések száma másodpercenként) közötti rezgésszámú hangok érzékelésére alkalmas, de ez nagymértékben változik egyénenként, illetve életkortól is függően is. De hogy lesz ebből tisztaság?

Mi az az ultrahang?

Ultrahangnak nevezzük azokat a hangokat, amelyek túlságosan magasak ahhoz, hogy emberi füllel hallhatók legyenek. Szokásos meghatározás szerint az emberi fül általában 20 és 20.000 Herz (rezgések száma másodpercenként) közötti rezgésszámú hangok érzékelésére alkalmas, de ez nagymértékben változik egyénenként, illetve életkortól is függően is.

Jó, de az ultrahangos tisztítók milyen ultrahangot állítanak elő?

Alkalmazási területtől függ. Alacsonyabb, 25.000 Hz körüli frekvencia esetén nagyméretű, brutális erejű buborékok jönnek létre, amelyek hatása erőteljes, de a tárgy apró réseiben, sarkaiban, belső tereiben kevésbé hatékony a tisztítás. A kifejezetten ipari, nagyméretű – akár több méteres – ultrahangos tisztítóknál gyakori ez a frekvenciatartomány.

Minél nagyobb a frekvencia, annál kíméletesebb a folyamat, ugyanakkor annál hatékonyabban lehet apró résekből, csövekből és bonyolult profilokból eltávolítani a szennyeződéseket. Általánosságban a 35-45 kHz közötti frekvencia minden általános tisztítási feladatra megfelelő. Az ezen az oldalon található kisebb méretű tisztítók 42 kHz, a nagyobb méretű professzionális készülékek 35 kHz frekvencián működnek. 

Hogyan tud az ultrahang tisztítani?

Nem maga az ultrahang tisztít. A tisztítási folyamat alatt a tisztítandó tárgy folyadék (legegyszerűbb esetben sima csapvíz) alatt van. Az ultrahang hatására a folyadékban apró buborékok keletkeznek millió számra, amelyek rögtön keletkezés után meg is szűnnek. A szemmel nem is látható méretű, úgynevezett kavitációs buborékok létrejötte és összeomlása a tárgy felületén tisztító hatást fejt ki.

Az ultrahangos tisztítás valami új találmány?

Nem, viszonylag régi. Magát a kavitációs hatást hatást kb. 100 éve fedezték fel, de csak pár évtizeddel később, 1950 körül kezdték az iparban használni tisztítási eljárásokban. Később terjedt el egyebek mellett a gyógyászati eszközök tisztítására, de számtalan egyéb alkalmazási területen is használnak ilyen berendezéseket. 

Az ultrahang veszélyes dolog?

A készülékek méreteit és az ultrahang intenzitását tekintve egyáltalán nem. A használati utasításokban általában nem ajánlják, hogy kézzel nyúljunk a tartályba működés közben, de tiszta víz tisztítófolyadék esetén nem jelent veszélyt, ha tárgy berakása vagy kivétele közben hozzáérünk a folyadékhoz. (Vegyszer tartalmú tisztítófolyadék esetén az arra vonatkozó előírásoknak megfelelően kell eljárni, és szükség szerint kesztyűt, szemüveget stb. viselni.)

Az ultrahangos fertőtlenítő* minden bacit és vírust elpusztít?

Nem, egyetlen egyet sem. Az ultrahangos fertőtlenítő* egy némileg elterjedt, de hibás megnevezés. Önmagában sem az ultrahangnak, sem a kavitációs buborékoknak nincs fertőtlenítő hatásuk. Vallójában mechanikai tisztítási technikáról van szó. Az ultrahangos tisztítás azt biztosítja, hogy a tisztítandó tárgy (p. fogászati eszköz, körömcsípő, reszelő, fodrászolló stb.) felülete tökéletesen mentessé váljon a felrakódott szennyeződésektől, különösképp szerves maradványoktól és szövetektől. 

De akkor mi lesz a fertőtlenítéssel?

Mindazon alkalmazási területeken, ahol a tisztított tárgy fertőtlenítése szükséges, kétféle módon lehet eljárni.

Az egyik módszer az, hogy a mechanikai szempontból teljesen tiszta tárgyat külön fertőtlenítő berendezéssel fertőtlenítik. Ez lehet például autokláv (gőzsterilizáló), forró levegős sterilizáló, UV sterilizáló.

A másik módszer az, hogy víz alapú tisztítófolyadékhoz kifejezetten erre a célra ajánlott fertőtlenítő folyadékot adunk a fertőtlenítőszer gyártója által előírt keverési arányban. Ebben az esetben mechanikai tisztítás és a fertőtlenítés egy menetben megtörténik.

Mit nem szabad beletenni?

Az ultrahangos tisztító alapvetően kemény felületű tárgyak tisztítására ideális. Kerülni kell puha anyagú tárgyak, fa, puha ékszerek (pl. gyöngyök, smaragd, elefántcsont, korál, achát, tengeri teknős páncél) tisztítását. Szintén problémás a festett, bevonatolt, ragasztott tárgyak, mert a tisztítási folyamat megbonthatja felületet a már eleve meglévő repedéseknél. Órát csak akkor szabad tisztítani ezzel a módszerrel, ha vízállósága legalább 50 m.

Milyen előnyei vannak más, hagyományos tisztítási módszerrel szemben?

Bonyolult felületű tárgyak apró réseiből, vájataiból, a csavarokról és a furatokból rendkívül gyorsan és olyan tökéletességgel távolítja el a felrakódott szennyeződéseket, ami semmilyen más hagyományos mechanikai tisztítási módszerrel nem lehetséges.